beats by dre cheap

Stećci: Gradic, Česmina glava i Argud

"Neka oprosti gospođa Evropa, ona nema spomenike kulture. Pleme Inka u Americi ima spomenike, Egipat ima prave spomenike kulture. Neka oprosti gospođa Evropa, samo Bosna ima spomenike. Stećke. Šta je stećak? Oličenje gorštaka Bosanca! Šta radi Bosanac na stećku? Stoji uspravno! Digao glavu, digao ruku! Ali nigdje, nigdje, nikad, niko nije pronašao stećak na kome Bosanac kleči i moli. Na kom je prikazan kao sužanj."

                                                       (Miroslav Krleža)


Gradic
je mjesto koje se nalazi  poslije mosta i česme u Buninu potoku, pola kilometra iza Odžaka prema Luci. Brdašce dugo stotinjak i široko pedesetak metara bilo je groblje onih koji su nama ostavili tu nijemu i veličanstvenu poruku o prolaznosti ovozemaljskog života. Gradic, čini se kao toponim odnosno riječ u izgovoru ima dugouzlazni akcenat i izgovara se kao i riječi takvog akcenta u našem jeziku. Gradic nije samo uzvišenje, već je i cijeli taj prostor do izvora u Buninu potoku.  Na brdu nalazi se 37 stećaka. Neki od njih su pravo remek-djelo, neki potonuli i nakrivljeni gotovo i ne liče na stećke. Koliko li je ljudskih tajni; radosti i patnji pokopano na ovom mjestu? Koliko konjskih topota, hrzaja i krikova u noći u toj mračnoj i nepoznatoj davnini, treperilo nad ovim pitomim prostorom?  To su Bogumili klesali stećke ispod Gradine i u Vrelima i dopremali ih na Gradic.

Česmina glava
Ova nekropola nalazi se sa desne strane puta, iznad česme u Buninu potoku. Prije je tuda bio uski makadamski put. Danas je to asfaltni put, proširen i manje strm. Sa desne strane puta, u šumici nalazi se oko 45 stećaka. Oni su za prolaznike gotovo neprimjetni. Svi ti stećci su oblika sanduka, samo je jedan, i to onaj izdvojeni i najsjeverniji sa sljemenom.  Kažu da je ovaj stećak predložen da se premjesti pred zgradu UN-a. Teško je reći precizan i tačan broj stećaka ovdje jer su neki od njih gotovo (ili potpuno) potonuli u mehku zemlju na tom terenu. I dok između stećaka koračate tom mirnom zemljom bosanskom, čini vam se da čujete vrisak sopstvenika:
"Ti, koji prolaziš, projdi u miru i ne spominji si i ne gonetaj grijehe naše. Zalud ti je taj posao.
Naši su dani izbrojani, naše notci potrošene, naši grijesi dim. "
(natpis sa jednog stećka u zemlji Bosni)

Argud
Argud je čini se pored Veletina, Ježeprasine, Doljani  i Polica mjesto sa najviše stećaka u Bjelimićima. Ima ih mnoštvo po Muzgama i Kunjima, a što bi trebalo posebno istražiti. To opet govori da se na ovim prostorima življelo još od davnina.

BJELIMIĆI
http://bjelimici.blogger.ba
12/11/2010 20:55